Jak przygotować currado?

Niektórzy zaczynając swoja przygodę z yerba mate, mają tendencje do tego by być jak najbardziej profesjonalnym użytkownikiem mate. Dlatego opiszę tu podstawowy proces przygotowania naszego naczynka z tykwy do picia.

Currado to nic innego jak wyczyszczenie naczynka, aby nadawało się do parzenia yerby. W tym procesie naczynko nasiąka wodą oraz uszczelnia się. Proces currado przeprowadzamy tylko i wyłącznie dla naczynek wykonanych z tykwy – naturalnego, wysuszonego owocu. Proces przygotowania wydaje się dosyć skomplikowany jak pierwszy raz czytamy co to jest. Jednak nie ma co komplikować rzeczy prostych.

Wybierając naczynko warto sprawdzić czy twój yerba mate sklep ma oryginalne tykwy wykonane z grubego owocu. W przeciwnym razie, naczynko będzie pękać, przeciekać lub szybko zgnije.

  1. Do tykwy, którą prawdopodobnie przyniósł kurier wsyp susz yerba mate tak ok. 3/4 naczynia. ( w sytuacjach kryzysowych może być zużyty )
  2. zalej ten susz wrzątkiem, tak by woda sięgała do jak najwyższych partii tykwy. Gdy zajdzie taka konieczność dolej wody.
  3. zostaw naczynko w spokoju na 24h możesz je postawić na spodku od kawy, aby nie poplamić powierzchni na której stoi tykwa.
  4. Przygotuj się na to, że podczas gdy tykwa nasiąka i jednocześnie się uszczelnia, może pojawić się drobna ilość wody od spodu.
  5. po odczekaniu 24h należy wyrzucić zawartość tykwy do kosza. gdy już wyjmiemy yerbę ze środka pozostaje nam oczyszczenie ścianek naczynka
  6. do czyszczenia ścianek możesz użyć np. bombilli albo paznokci. Chodzi o to by wyskrobać resztki tykwy ze środka (takie biało-żółte kawałki rośliny ) od czasu do czasu można przepłukać wodą
  7. skrobanie może wydawać się mozolne i trudne, jednak należy pamiętać, że robi się je tylko raz
  8. Niektórzy zalecają dodać niewielką ilość alkoholu w celu zniszczenia ewentualnych bakterii.
Previous post Najnowszy model Samsunga – co oferuje telewizor Ultra HD?
Next post Medycyna estetyczna cieszy się coraz większym zainteresowaniem