Witamina E jest często uznawana za witaminę młodości. Wpływa na to jej istotne działanie na stan skóry. Jednak jak dowiodły ostatnie badania, witamina E pełni w organizmie znacznie więcej funkcji niż dotychczas uważano.
Cechą charakterystyczną witaminy E jest jej wysokie działanie antyoksydacyjne. Co więcej, istotnie zmniejsza też ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a także nowotworowych. Regularne jej spożywanie może uchronić od nowotworu przewodu pokarmowego, jamy ustnej czy okrężnicy. Witamina E wspomaga leczenie takich chorób jak niedokrwistość, miażdżyca, cukrzyca, tarczyca i problemów ze stawami. Dobrze wpływa również na zdrowie osób chorych na chorobę Parkinsona czy Alzheimera. Co też istotne, witamina E znacząco przyśpiesza gojenie się ran i odbudowę uszkodzonego naskórka.
Produkty, które zawierają największą ilość witamy E to głównie słonecznik, soja i kukurydza. Jest ona też obecna i dobrze wchłania z produktów takich jak olej sojowy, słonecznikowy czy kukurydziany oraz mleka i masła.
Witamina E jest także częstym składnikiem różnego rodzaju kosmetyków – głównie preparatów do pielęgnacji skóry. Jako, że istotnie wpływa ona na elastyczność skóry, jej brak uwydatnia się najczęściej w postaci zmarszczek. Aby ich uniknąć należy regularnie stosować na skórę preparaty w których jest ona obecna.
Niedobór witaminy E w organizmie występuje bardzo rzadko i najczęściej charakteryzuje się zaburzeniami związanymi z wchłanianiem tłuszczów. Jej nadmiar natomiast jest z organizmu wydalany, więc nie ma tu możliwości jej przedawkowania.
Rola witaminy E jest w organizmie bardzo istotna, a także znacząco przyczynia się do młodego wyglądu. Warto więc zadbać o to, aby była ona regularnym składnikiem diety zarówno w formie pokarmu, kremu jak i suplementu diety.