Kuchnia chińska – ciekawostki

Kuchnia chińska rozwijała się i kształtowała przez wiele tysięcy lat. Od bardzo dawna zdawano sobie tam sprawę, że to co jemy, bezpośrednio odbija się na naszym zdrowiu. Nie mówimy tu tylko o zdrowi fizycznym, co jest logiczne, ale również psychicznym. Kuchnia chińska jest w pewnym sensie połączeniem kilku kultur. Ma w sobie coś z kultury japońskiej i koreańskiej. Wraz z tymi naleciałościami powstawały coraz różniejsze potrawy. Kuchnia chińska najlepiej rozwijała się oczywiście na dworze cesarskim, gdzie bardzo mocno dbano o jakość posiłków. To na tamtejszych stołach znajdowały się najlepsze potrawy. Mieszkańcy niższego stanu w dużej mierze musieli opierać się na daniach z ryżem. Aby poczuć prawdziwy smak tej kuchni, warto sprawdzić Poznań kuchnia azjatycka.

Chiny są niezwykle ogromnym krajem ze zróżnicowanym klimatem, dlatego nie dziwi też fakt, że kuchnia podzieliła się na wiele odmian, mających swoje charakterystyczne potrawy. Każdy region ze względu na specyfikę przypraw, charakteryzuje się swoimi własnymi smakami i aromatami. Nie oznacza to jednak, że nie mają one cech wspólnych. Przede wszystkim mówimy tu o 5 najważniejszych smakach: kwaśnym, słodkim, słonym, gorzkim i cierpkim. Oczywiście kompozycje tych smaków różnią się w zależności od regionu, lecz zachowują jeden główny trzon. Większość osób dzieli Chiny wyłącznie na północną i południową, jednak aby dogłębniej poznać specyfikę kuchni chińskiej, powinniśmy podzielić je nieco dokładniej. Najbardziej znane kuchnie w tym kraju to: kantońska, pekińska, sznghajska, syczuańska, tybetańska, ujgurska i hakka.

Previous post Co jest wyjątkowego w rejsach po morzu?
Next post Suplementy diety – jakie wybrać?